“Songs and Bows” – akoestische kamermuziek in kleurrijke arrangementen voor Jazz Combo en Strijk-Kwartet


Sanna van Vliet – Vocals          Axel Hagen – Guitar/Arrangements          Dietmar Fuhr – Bass          Dominik Wimmer – Drums/Percussion        Sara Lopez – Violin          Katharina Wimmer – Violin    Nanako Honsalek – Viola         Laura Tavernier – Cello

Songs and Bows is een ensemble met uitmuntende musici onder de muzikale leiding van Axel Hagen. Zij presenteren een weloverwogen selectie van stukken: hoofdzakelijk zeer speciale composities uit het “Great American Songbook”. Composities, “Songs”, die nog steeds fascinerend en betoverend zijn door hun melodische vindingrijkheid en harmonische rijkdom. In combinatie met de intelligente en phantasievolle texten is dit repertoire een hoogtepunt in de moderne populaire muziek van de vroege 20de eeuw tot vandaag.

De composties uit het “Great American Songbook”, soms “Standards” genoemd, behoren vanaf het begin tot de steunpilaren van Jazz muziek. Door hun duidelijke vormen en structuren, sterke harmonische formules en melodische kracht voelden generaties van Jazz-musici zich geïnspireerd om deze muziek als basis voor hun improvisaties en virtuose avonturen te gebruiken.

Deze dualiteit, aan de ene kant de erfenis van harmonie en vorm uit de traditie van de westerse klassieke muziek, vertegenwoordigd door het strijk-kwartet en aan de andere kant de improvisatorische vrijheid en de complexe chromatische ideen van moderne jazz musici, gepresenteerd door het jazz-kwartet rond de brilliante vocaliste Sanna van Vliet, komt in deze groep tot een synthese door de arrangementen van Axel Hagen in een kleurijk, fascinerend en boeiend kaleidoskoop van klanken, stemmingen en ritmes.

Axel integreert de strijkers in het muzikale geheel op een manier dat zij niet alleen de typische “zoete“ achtergrond zijn (wat hij trouwens niet vreest), maar die de muziek een stuwende basis geeft. Zij introduceren en steunen de melodien en improvisaties zo welbedacht dat het soms lijkt alsof zij instaat zijn om spontaan een solist te begeleiden zoals een improviserend jazzmusicus dat zou doen.

De musici kennen elkaar sinds vele jaren en hun vriendschap, een extra motivatie voor dit projekt, weerklinkt in het grote respect dat zij voor elkaar hebben en het als vanzelfsprekend lijkende muzikale begrip, dat alleen jarenlange samenwerking (in verschillende ensembles) kan leren. Een reflectie hiervan is het aantrekelijke en bijzonder aansprekende geluid van de groep: warme, harmonisch gerafineerde akkoorden en contrapuntische lijnen van het strijk-kwartet als basis voor de krachtige en expressive stem van vocale virtuoso en improvisator Sanna van Vliet en het intelligente gitaarspel van Axel Hagen. De ritmesectie bestaande uit Domink Wimmer’s sensibele en muzikale spel op de drums en Dietmar Fuhr’s swingende en meesterlijke beheersing van de contrabas zijn twee andere belangrijke steunen voor het ensemble.

Door de vele jaren van ervaring in het spelen van kleine en grote ensembles (de leden van het Strijk-kwartet zijn oa leden van het Staatsorchester Rheinische Philharmonie in Koblenz) zijn de musici zeer geoefent in het spelen en interpreteren van een “Arrangement”. Dit een kunst is op zichzelf en openbaart zich alleen na lange jaren van muziek spelen met een sensitief bewustzijn en toewijding aan estethiek en schoonheid.

Het ensemble verheugd zich erop om hun ideeën en interpretaties van hoogstaande Amerikaanse populaire Muziek uit een gouden tijdperk te delen met een groot internationaal publiek.

Songs and Bows speelt composities van: Jerome Kern, Gene De Paul, Howard Dietz, Arthur Schwartz, Cole Porter, Hoagy Carmichael, Burton Lane, Sammy Cahn, Jimmy van Heusen, Gordon Jenkins, Jule Stine, Willard Robison, Vernon Duke, Bill Evans, Bernice Petkere, George Gershwin, Victor Young, Duke Ellington, Billy Strayhorn, Michel Legrand, Sanna van Vliet en Axel Hagen

Alle arrangementen zijn van Axel Hagen

Videos/Music “Songs and Bows”

Page in English

Webseite auf Deutsch

meer over Axel’s arrangementen hier:
“Writing for Songs and Bows”

Facebook pagina “Songs and Bows”